Kuzu etiyle pek aram yoktur normalde ama elimde kocaman bir kuzu but vardı ve onu en lezzetli şekilde değerlendirmek istedim. Yemek hazır olduğunda ortaya çıkan görüntü de, lokum kıvamında yumuşacık etler de beni memnun etti. Özellikle bayramlarda, kurban etiyle yapılabilecek kalabalık sofralara çok yakışacağını düşündüğüm "Kuzu Büryan Kebabı" veya "Büryan Pilavı". Şimdiden ellerinize sağlık:)
Malzemeler;
Eti için;
- 1 kuzu but
- 1 adet büyük soğan
- 2-3 diş sarımsak
- Su
- Defne yaprağı
- Kekik, kırmızı pul biber, karabiber, tuz
Pilavı için;
- 3 bardak pirinç
- 1 adet büyük soğan
- 1 adet havuç rendesi
- 2-3 adet domatesin rendesi
- 1 kaşık salça
- Kırmızı pul biber, tuz, karabiber
- Et suyu
Üzeri için;
- Tereyağ
- Badem
Yapılışı;
- Et ve diğer tüm malzemeler ve baharatlar tercihen düdüklü tencereye konulur. Üzerin 2-3 bardak su eklenip, etler kemikten ayrılana kadar (düdüklü de en az 1 saat) pişirilir.
- Pilav için; soğanlar küp küp doğranır kırmızı toz biber eklenip 1-2 kaşık tereyağında pişirilir, üzerine sırasıyla salça, havuç eklenir kavrulmaya devam edilir. Daha sonra pirinç eklenir kavurulur, domates ve tuz karabiberi eklenip 1-2 dakika daha pişirilip ocağın altı kapatılır.
- Pişen etler yağları ayrılıp, incecik didiklenir.
- Et suyu süzgeçten geçirilir.
- Büyük bir borcama veya güvece önce pilav koyulur.
- Ardınca etler eşit olarak pilavın üzerine dağıtılır.
- En üzerine et suyu ve eklenir (toplamda 5 bardak olacak şekilde) kekik ve pul biber serpilir.
- Üzeri komple alüminyum folyayla kapatılarak önceden ısıtılmış 200 derece pişirilir. Pişmesine son 5-10 dakika kala üzeri açılır ve etler kızarır. (Eğer ki güveçte yapıyorsanız, kısık ateşte ocağın üzerinde de pişirebilirsiniz)
- En son olarak arzu edersiniz önceden haşlayıp kabuğunu soyduğunuz bademleri, tereyağında kavurup servis etmeden önce üzerine dökebilirsiniz.
AFİYET OLSUN!:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder