1 Şubat 2015 Pazar

PİZZA

Her daim severek yeriz ama özellikle pazar akşamlarımızın vazgeçilmezlerindendir pizza. Eğer o pazar tembellik günümüzse evden dışarı çıkmaya bile üşeniyorsak buz gibi bir kola, yemyeşil bir salata ve miss gibi pizza eşlik eder filmimize. Dışarıdan söylemek her ne kadar rahatlık olsa da, özellikle şu soğuk kış aylarında o paket servisi eve gelene soğuyor ve o pizzanın hiç bir keyfi kalmıyor. Ben de o yüzden bir değişiklik yapıp bir süredir pizzamızı kendim yapıyorum. Hem malzemeden çalmıyorum hemde sıcak sıcak kaşarı uzarken yemenin keyfine varıyoruz. Eminim çocuklar da bu pizzayı çok sevecek. Bir pizza, bir hamburger bir patates ver çocuklara daha ne isterler ki:) Demir büyüse de beraber mutfağa girsek , taksa önlüğünü yüzü gözü un içerisinde yardım etse bana (ya da daha çok dağıtsa ve biz bundan çılgınca keyif alsak:) O kadar hızlı büyüyor ki ben bile takip edemiyorum. Hem bütün anlarını hafızama atıp keşke hiç büyümese, hep böyle masum, hep böyle dünyadan bir haber kendi dünyasında yaşasa diyorum, hem de biran önce büyüse koşsak, sarılsak, sohbet etsek, birlikte mutfağa girsek istiyorum. Pazar akşamı çocuğunu uyutup hemen bilgisayarın başına geçen bir annenin sözleri burada biter. Hemen tarifi yazıp, oğlu birazcık uyusun diye dua eder ve bir kaç saatlik uykusuna kaçar . Umarım sizde bu tariften bizim kadar keyif alırsınız. Şimdiden ellerinize sağlık:)

Malzemeler;

Pizza hamuru için;

  • 500 g un
  • 1,5 su bardağı ılık su (360 ml)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
Domates Sosu için;
  • 1 kaşık salça
  • 3 yemek kaşığı domates rendesi (hazır tat pratik domates rendesini de kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Kekik, pul biber (varsa karışık pizza baharatı)
Üzeri için;
  • Sosis
  • Sucuk
  • Salam
  • Biber (kırmızı, sarı, yeşil)
  • Mantar
  • Mısır
  • Kaşar rendesi
Yapılışı;
  1. Un ve tuz derin bir kapta karıştırılır.
  2. Ilık su ve maya iyice karıştırılır, zeytinyağ eklenir ve una maya yavaş yavaş yedirilir.
  3. Toparlanan hamur kaseden masaya alınır ve yaklaşık 10 dakika pürüzsüz bir hamur elde edilene kadar yoğurulur.
  4. İyice yoğurulan hamur tekrar kaseye koyulur ve streç filmin üzeri yağlanarak hamur hava almayacak şekilde kasenin üstüne kapatılır.
  5. Ilık bir ortamda yaklaşık 1-1.30 saat (hamur iki katına çıkana kadar) mayalanmaya bırakılır.

  6. Salça, domates rendesi, zeytinyağ, baharatlar ve su karıştırılarak sos hazırlanır.
  7. Üzerine koymak istediğiniz malzemeler doğranır ve hazırlanır.
  8. Mayalanmış hamur yuvarlak yapmak için dörde ayrılır. (arzu ederseniz daha pratik olsun diye fırın tepsine yayabilirsiniz bu tarifle ince hamurlu 2 tepsi pizza elde edersiniz)
  9. Hamur el ile tepsiye yayılır. (elinize yapışmasın diye elinizi zeytinyağ ile yağlayabilirsiniz)

  10. Sırasıyla (resimlerde görüldüğü gibi) önce domates sos, ardından kaşar ve pizza malzemeleri ve en son olarak yine kaşar eklenerek önceden 200derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. 

    SOSİS-SUCUK-SALAM-MANTAR-MISIR
    SUCUK-MANTAR-BİBER-MISIR






AFİYET OLSUN!:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder