31 Ocak 2015 Cumartesi

PATLICAN KEBABI (Patlıcanlı Dolama)


Diyarbakır da biz yemeğe "Patlıcanlı dolama yemeği" deriz. Patlıcanları ve köfteleri birbiri ardına dolar, tencereye dizer üzerine de bolca domates ve salçayla yavaş yavaş pişiririz. Yıllarca babaannemin ve annemin elinden severek yedim şimdi ise kendi mutfağımda severek yapıyorum. Özellikle temizlik günü ,bir gece önceden yemeğimi hazırlayım da mutfağım kirlenmesin diye tencere yemeği günü olan pazartesilerimin vazgeçilmezi. Patlıcan sevmeyenler için ben bir kısmını da patatesli yapmayı tercih ediyorum. Sıcacık bir domates çorbası, pilav bir de cacık eşlik ettiğinde tadından yenmiyor. Şimdiden ellerinize sağlık!:)


Malzemeler;

  • 500 g orta yağlı kıyma
  • 3-4 adet ince uzun patlıcan
  • 3-4 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Salça
  • Tuz, karabiber, kimyon
Yapılışı:
  1. Rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve kimyon, kıymayla iyice yoğurulup, dinlenmeye bırakılır.
  2. Patlıcanlar çizgili soyulup, 1 parmak kalınlığında dilimlenir ve kararmasın diye bol tuzlu suda bekletilir. Patateslerde aynı şekilde dilimlenip suda bekletilir.
  3. Tabanını zeytinyağ ile yağladığımız yayvan bir tencereye bir patlıcan bir kıyma şeklinde sırayla dizilir.


  4. Patatesler de aynı şekilde bir patates bir kıyma şeklinde dizilir.
  5. En son olarak üzerine rendelenmiş domates, 1-2 kaşık salça, zeytinyağ ve 1 bardak su karıştırılarak dökülür.
  6. Kısık ateşte yaklaşık 1-1.30 saat pişirilir.
NOT: Arzu ederseniz borcamda veya güveçte fırında pişirebilirsiniz.
AFİYET OLSUN!:)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder